World Happiness Report 2021

Posted in Fericire, Sanatate Mintala on 28 July 2021 by Răzvan Teslaru , 0 Comments

The World Happiness Report este cel mai cunoscut index pentru măsurarea fericii. Acest clasament este publicat anual de United Nations Sustainable Development Solutions Network, începând cu 2012. Inspirația pentru acest proiect este Bhutan, o țară din Himalaya pe care mulți o cunosc pentru inovația sa de a încerca să măsoare fericirea națională brută. La nivel global, un standard pentru măsurarea succesului și a productivității unei țări este produsul intern brut (prescurtat PIB). 

În 2021, The World Happiness Report plasează Finlanda, Danemarca și Elveția pe primele trei locuri. Cu siguranță acestea nu sunt cele mai bogate țări din lume, deci credința conform căreia banii aduc fericirea ar putea fi falsă. Însă, care sunt factorii care compun această formulă a fericirii, cum arată acest clasament și care sunt posibilele limitări ale acestui raport?

Cum este calculată fericirea?

Măsurarea fericirii este o problemă destul de complicată. Este o metrică pentru a determina gradul de satisfacție al vieții unei persoane. Sunt mulți factori care au un impact asupra nivelului de fericire al oamenilor, de la biologie, la venitul lunar, sau  orașul în care trăiesc.

Aceste șase categorii contribuie la explicarea diferențelor în satisfacția vieții din întreaga lume: PIB pe cap de locuitor, speranță de viață sănătoasă, libertatea de a face alegeri de viață, sprijin social, generozitate și percepția corupției.

Dintre cele șase criterii, două din ele folosesc date concrete: 

  • PIB-ul pe cap de locuitor se poate calcula împărțind PIB-ul țării la numărul de locuitori. 
  • Speranța de viață sănătoasă reprezintă numărul mediu de ani pe care o persoană se poate aștepta să îi trăiască într-o stare de sănătate deplină. Această metrică este furnizată o dată la doi ani de Organizația Mondială a Sănătății. 

Datele pentru ultimile patru criterii sunt furnizate prin intermediul unui chestionar de tip self-report (de tip autodeclarativ), eșantionul fiind de 2000-3000 de persoane pe țară.

Întrebări din sondaj

Pentru criteriul de suport social, întrebarea este “Dacă te-ai afla într-o situație dificilă, poți avea încredere în rude, familie și prieteni să te ajute atunci când ai nevoie de ei?”. Chestionarul folosește o scară de la 0 la 10, unde 0 înseamnă că nu ai încredere, și 10 reprezintă că ai încredere 100% că familia și prietenii tăi ar veni cu siguranță în salvarea ta.

Următorul criteriu este libertatea de a face alegeri de viață. Întrebarea pusă aici este “Ești mulțumit sau nemulțumit de libertatea ta de a alege ce faci cu viața ta?”. Câtă libertate ai? Poți alege cariera pe care ti-o dorești? Poți purta ceea ce vrei să porți? Poți urma religia pe care ți-o dorești? Ai libertate în toate aceste aspecte comune ale vieții?

La categoria generozitate, întrebarea este „Ai donat bani unei organizații caritabile în ultima lună?”. Mai multe studii științifice au corelat acțiunile caritabile cu fericirea.

Ultimul criteriu este percepția corupției. Acesta este singurul care are două întrebări: “Este corupția răspândită în tot guvernul sau nu?” și “Este corupția răspândită în întreprinderi sau nu?”. Este calculată media celor două răspunsuri.

Rezultate obținute

Scorul final al unei țări este media punctajelor obținute la fiecare categorie, unde 0 este minim și 8 este maxim. Anul acesta, cea mai fericită țară este Finlanda, cu un scor de 7.842, urmată de Danemarca și Elveția, cu un rezultat de 7.62 și respectiv 7.571. La baza clasamentului se află Afganistan, cu 2.523. România este pe poziția 46 din 149 de țări, cu un scor de 6.14, înregistrându-se o creștere din 2014 până în prezent, când rezultatul era 5.12. Țările învecinate au următoarele punctaje: Serbia 6.078, Ungaria 5.999, Moldova 5.766, Bulgaria 5,266 și Ucraina 4.875. 

(Sursă: Figure 2.1: Ranking of happiness)

Posibile limitări

Raportul pune la dispoziție și posibilitatea de a compara țările în funcție de categorie. Trebuie ținut în vedere faptul că răspunsurile la întrebări sunt bazate pe percepția oamenilor față de subiectul în cauză. Părerea lor cu privire la o problemă poate fi influențată de o mulțime de lucruri. Mediul în care trăiesc, gândirea și condițiile din țară. Dacă se verifică clasarea individuală pentru cele patru categorii de sondaje, rezultatele devin interpretabile.

De exemplu, la categoria generozitate Myanmar este pe primul loc. Este posibil ca Myanmar să fie țara în care oamenii consideră că donează cel mai mult, dar probabil să nu fie prima.

În mod similar, în cazul percepției corupției cele mai rele țări sunt Bulgaria și România. Nivelul de corupție din aceste țări europene este ridicat, dar comparativ cu restul țărilor din lume, Bulgaria și România nu au într-adevăr cea mai mare corupție. Însă cetățenii României și Bulgariei se compară cu celelalte țări din Europa de Vest, care sunt foarte dezvoltate. Astfel, corupția din țara lor, în opinia lor, ar părea foarte mare.

(Sursă: Table 2.2: Happiness League Tables)

La fel, în categoria sprijinului social, India a obținut unul dintre cele mai mici punctaje. Asta nu înseamnă că India este o țară în care oamenii nu au grijă unul de celălalt. Indienii nu primesc nivelul de sprijin pe care îl așteaptă, motiv pentru care au acordat un scor mai mic.

Aceeași logică este valabilă și în sens invers. Dacă o țară ocupă un loc înalt în ceea ce privește libertatea de a face alegeri de viață, cetățenii cred că au relativ mai multă libertate, pentru că poate nu au văzut mai multă libertate.

Concluzie

Fericirea, de unde vine ea și cum o menținem este un subiect care a început să fie de interes în ultimii ani, de aici și numărul în creștere de studii ce măsoară aspecte ce țin de aceasta, World Happiness Report fiind unul dintre ele. Deși oferă date legate de nivelul de fericire al fiecărei țări, este important de ținut minte că eșantionul folosit în acest studiu este destul de mic (2000-3000 de persoane pe țară). În orice caz, rezultatele lor oferă o direcție de studiu viitoare asupra fericirii și cum este aceasta percepută de locuitorii unei țări. Fericirea este o stare subiectivă ce reflectă starea de bine și este în controlul fiecăruia dintre noi. Pentru tine ce înseamnă fericirea? Ce te face fericit?

Loved this? Spread the word


About the Author

Răzvan Teslaru face parte din echipa de content creators EcoMind. S-a specializat în domeniul securității cibernetice și a descoperit pasiunea pentru predat în calitate de trainer și asistent universitar. Încă din liceu fascinația pentru mediu audio-vizual, storytelling și tehnologie l-au determinat să se avânte pe cont propriu în domeniul graphic design. Acum vrea să readucă aceste pasiuni, împreuna cu dragostea pentru natură și psihologie, în toate proiectele EcoMind.

Răzvan Teslaru

Related posts

Post-Holiday Blues

Read More
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

abonează-te la newsletter

Lasă-ți adresa de email mai jos

>