[Interviu] Despre un stil de viață fără plastic – cu Raluca de la Terrawell

Posted in Interviuri on 26 August 2021 by Madalina Bejinariu , 0 Comments

Am discutat cu Raluca despre cum a luat ființă Terrawell; despre cum putem, fiecare dintre noi, să producem o schimbare atât în comportamentul nostru, cât și în al celor din jur. Despre alternativele fără plastic și provocările din domeniul protecției mediului. Am discutat despre noi, într-un cadru deschis și prietenos, o discuție despre și pentru natură. 

© Iulia-Paula Dezmirean, www.iuliadezmirean.com

Mădălina: Terrawell tocmai a împlinit 2 ani de activitate, felicitări pentru tot ce ați reușit până acum. Cum ți-a venit ideea de a face un magazin zero-waste? Ce te-a determinat?


Raluca: Prin perioada respectivă, acum 2 ani și ceva, încercam să reduc consumul de plastic și mi-am dat seama că, chiar dacă găseam tot felul de alternative la plastic, îmi era greu să le găsesc pe toate într-un loc. Și automat trebuia să comand din locuri diferite, veneau împachetate în colete diferite, și și de acolo se generau multe deșeuri și automat amprenta de carbon era mai mare. Plus că, era complicat să stau să caut fiecare soluție și erau multe lucruri despre care nici nu știam.


De exemplu, tabletele de pastă de dinți. Le văzusem, dar nu știam că sunt și la noi. Și m-am gândit că poate mai multă lume trece prin situația asta și că și-ar dori să aibă un stil de viață mai prietenos cu natura și să reducă consumul de plastic, dar nu are timp efectiv să facă research. Sunt multe întrebări la care ar trebui să găsească răspuns: Cu ce aș putea înlocui pasta de dinți normală? De unde aș putea să o comand? Acest research consumă foarte multe resurse pe care poate nu toată lumea le are. Așa că am zis să fac eu asta, să le pun pe toate la un loc ca să fie mai ușor pentru mai multă lume să adopte un stil de viață fără plastic. 

M: Cum a fost să faci trecerea de la jobul tău anterior la unul nou? 


R: Mi-a fost oarecum ușor. Înainte lucram de acasă, lucru care vine cu o mai mare flexibilitate a programului și m-a ajutat să am mai mult timp liber. Așa a apărut și Terrawell, iar trecerea am făcut-o gradual, până când Terrawell a ajuns să fie jobul meu full-time. 


M: Ce tare! Cam așa s-a întâmplat și la mine. Mie îmi plac foarte mult animalele (visul meu este să am un adăpost) și de aici a pornit și ideea de EcoMind, care apoi a fost dezvoltată și ramificată și pe partea de natură și sănătate mintală. 


R: Și mie îmi plac super mult animalele. Când eram mică și eu visam să am un adăpost. Dar mi-am dat seama că mă consumau foarte mult toate poveștile pe care le vedeam și că poate nu sunt făcută pentru asta. Dar am stat și m-am gândit cum aș putea ajuta animalele altfel. Faptul că aleg să nu mai consum plastic le ajută, chiar dacă e de la distanță. 


M: Ai dreptate. Trebuie să fii tare să acționezi pe primul front în salvarea animalelor. Mai ales pentru că nu e numai un caz, sunt mult mai multe, dintre care multe pe care noi nu le vedem. 


R: Da, e important ca din punct de vedere emoțional să fii implicat, dar să accepți și faptul că nu poți fi omniprezent. Eu mă atașez foarte tare de animale și mi-ar fi foarte greu să nu îmi mai pese de ele după. Cred că și dacă le-aș da spre adopție și le-aș găsi stăpâni iubitori, tot m-aș gândi la ele, dacă sunt bine, ce mai fac. 


M: Înțeleg perfect. E foarte frumos că ai găsit o cale prin care să le ajuți. În acești doi ani de când există Terrawell, ai observat vreo schimbare în comportamentul oamenilor? Sunt din ce în ce mai mulți oameni care vor să-și reducă consumul de plastic? 


R: Da, asta cu siguranță. Mie mi se pare că oamenii au devenit mai conștienți de alternativele fără plastic. La început nici nu știau de ele, cum nici eu nu știam când am început că sunt tablete pentru pastă de dinți sau pastă de dinți la borcănel și tot felul de astfel de alternative. Acum îmi dau seama că a ajuns tot mai mult informația la ei. Mulți sunt curioși și vor să le încerce, deci alternativele fără plastic sunt din ce în ce mai populare.


Și numărul de clienți a crescut. Desigur, asta se poate datora și faptului că nouă ne-a crescut vizibilitatea; însă eu cred că este și datorită faptului că awareness-ul (trad. conștientizarea) față de acest subiect a crescut în ultimii ani. Apar din ce în ce mai multe magazine zero waste, ceea ce înseamnă că interesul pentru subiectul acesta crește. 

M: Asta e foarte bine! Încep și eu să descopăr din ce în ce mai multe magazine fără plastic, fapt ce mă bucură. Pe majoritatea le găsesc online, la fel cum s-a întâmplat și cu voi. Când mi-a venit ideea de ONG, am început să urmăresc multe organizații de mediu, magazine/afaceri zero-waste și așa v-am găsit. 


R: La început livingul era depozitul nostru, aveam vreo 70 de produse. Lumea își ridica produsele din fața blocului de la noi. 🙂 Și în jumătate de an am deschis magazinul în locația fizică. Acum avem aproximativ 350 de tipuri de produse (de ex: diferite sortimente de săpunuri). 


M: Uau, foarte fain! Mie îmi place foarte multe locația și atmosfera de la voi, e foarte cozy. 


R: Mulțumim. Prietenul meu a fost mintea creativă din spatele decorului, noi am cumpărat materialele și am construit totul. 

© Iulia-Paula Dezmirean, www.iuliadezmirean.com

M: Ce nice! Vibe-ul (trad. atmosfera) de la voi din magazin e foarte drăguț, ați reușit să faceți o treabă pe cinste. Dacă te-ar întreba cineva care ar fi primele schimbări pe care să le facă în stilul de viață astfel încât să fie mai eco-friendly, ce i-ai recomanda să facă? 


R: Cred că asta depinde mult de persoană. Aș începe cu ce consumi mai des. Te uiți în gunoi și vezi că, de exemplu, cel mai des consumi apă plată, ceea ce generează multe peturi. Ai putea să îți iei o sticlă reutilizabilă sau un filtru de apă; sau ai putea să refolosești petul de plastic. Dacă, să spunem că nu consumi apă îmbuteliată, dar vezi multe ambalaje de la mâncarea semipreparată. Te poți gândi cum ai putea să reduci asta și să faci o schimbare astfel încât să se potrivească și cu stilul tău de viață și să nu fie o schimbare radicală din prima. De exemplu, ai putea căuta câteva rețete simple pe care să le gătești și să nu mai comanzi prânzul. 


Depinde foarte mult de stilul de viață al fiecăruia. Deși este tentant să schimbi totul dintr-o dată, trebuie să fii foarte atent/ă și la cum te simți față de lucrul acesta. De cele mai multe ori, dacă vrei să schimbi totul dintr-o dată, ajungi să o simți ca pe o povară, ca pe un lucru/schimbare pe care ți-e greu să o faci, dar trebuie. Cred că în scurt timp o să ajungă să îți fie foarte greu și o să ajungi să renunți. Eu cred că trebuie să mergi până într-acolo încât să ajungi să faci lucrurile cu plăcere. 


M: Exact, cu plăcere și cu pași mici. 


R: Cu pași mici, da. Dacă simți plăcere în a face schimbări și mai mari și acestea nu îți provoacă anxietate, go for it. Dar dacă nu poți să faci pași mari și te gândești numai la pași mici, e ok, fă-i și pe ăia. Important e să faci aceste schimbări cu plăcere; să nu fie ceva ce nu vrei să faci, dar o faci pentru că trebuie. Ideea este să păstrezi aceste schimbări pe termen cât mai lung și să le transformi într-un stil de viață, nu să fie ceva temporar. Decât să stai 3 luni fără să consumi plastic și apoi ani de zile să revii la stilul de viață anterior, mai bine faci schimbarea asta treptat și cu pași mici dar siguri. 

M: Da, sunt cumva două categorii mari de oameni. Cei care înțeleg că nu pot face totul din prima și că pașii mici contează și cei care cred că deja este prea târziu și nu mai putem salva nimic. De ce să fac eu aceste schimbări dacă oamenii încă aruncă peturi în pădure, de exemplu. 


R: Da, inevitabil te lovești și de mentalitatea că e prea târziu și ce rost mai are, dar în primul rând e vorba de valorile fiecăruia și de cum vrea fiecare dintre noi să se comporte. Mie îmi place foarte mult un citat de la Martin Luther King care spune că: Chiar dacă aș ști că lumea s-ar sfârși mâine, eu tot aș planta astăzi un copac. Și cred că se potrivește foarte bine. Să zicem că ok, lumea se va sfârși și mai avem doar câțiva ani de trăit pe Pământ. Cum vrei să trăiești timpul acesta? Chiar dacă vine sfârșitul lumii mâine, asta nu o să schimbe valorile și principiile tale. Și ai fi cu conștiința împăcată că ai făcut tot ce a ținut de tine. 


M: Da, mai ales acum că concluziile raportului IPCC sunt destul de sumbre și mi se pare destul de ușor ca demotivarea, îngrijorarea, lipsa de acțiune să apară. Este o stare emoțională prin care și eu mai trec uneori, mai ales atunci când participăm la acțiuni de igienizare și după ceva timp, locurile igienizate sunt din nou pline de gunoaie. Și la acțiunea de igienizare a Lacului Beliș organizată de Parcul Natural Apuseni anul acesta ne-am confruntat cu asta. Am început la ora 9 dimineața plini de energie și motivație, însă după câteva ore acestea au ajuns la nivelul minim. Oriunde mergeam, era atât de mult gunoi, încât părea fără sens ce facem noi. Cred că trebuie să învățăm și cum să facem față acestor momente. 


R: Cred că e un fel de eco anxietate. E un sentiment de neputință; că până la urmă, nu poți controla totul. 


M: Da, e un sentiment dificil. Dar cred că și aceste acțiuni de igienizare pot schimba ceva. Mă bucur că au participat și localnici și că am tras, împreună cu organizatorii și ceilalți participanți, un semnal de alarmă. 


R: Asta mă mai duce cu gândul și la un fel de compassion fatigue. E întâlnit de obicei la persoanele care au grijă de persoane cu dizabilități, de animale sau sunt îngrijitori pentru alte ființe care depind de ei. E un sentiment de neputință, ți se pare o sarcină mare și te simți obosit, mai ales pentru că îți dai seama că nu poți rezolva totul, de aici și sentimentul acesta de neputință. 


Aș include și natura aici căreia noi îi cauzăm acum probleme, ca un stimul pentru compassion fatigue. Ții la natură, ții și la animale, și la floră, faună, și oceane și vrei să le vezi curate. Însă sarcina de a le îngriji și a le curăța este copleșitoare și ajungi să simți această oboseală și neputință. 


Și eu am simțit asta și o simt de multe ori. Dar cu ce încerc să contrabalansez chestia asta e gândul că de multe ori nici nu ne dăm seama ce impact avem noi pentru cei din jurul nostru. Pentru că tu prin exemplu, nu neapărat prin impunând altora ce să facă, ci prin comportamentul tău îi poți inspira și pe alții să facă la fel. Multă lume mi-a spus că a fost inspirată de schimbările pe care eu le-am făcut și a redus consumul de plastic, de exemplu. Și nu numai eu, oricine poate face acest lucru. Mă gândesc la inspirația pe care o dăm mai departe, care de cele mai multe ori este mai mare decât ne-o imaginăm noi. 


M: Corect. 

R: Și mă mai gândesc la un lucru. Sunt foarte mulți tineri și copii care sunt foarte conștienți de mediul lor. Cred că generația noastră a fost un fel de generație de tranziție pentru că nu ne-am confruntat cu problema asta până acum și nu am fost obligați să găsim o soluție. Dar generația care vine acum cred că e mult mai pregătită și conștientă de problema poluării naturii și a plasticului. Îmi pun încrederea că o să fie bine. 


M: Am încredere și speranță că generațiile care vin vor contribui pozitiv la un mediu mai curat și nepoluat.

 

R: Da, va fi altfel. Noi am avut alte provocări, alt context. Și atunci despre alternativele fără plastic nu prea știai. 


M: Așa este. Multe lume încă nu știe că îți poți lua detergent pentru rufe la vrac, de exemplu. Dar e din ce în ce mai conștientă și interesată de acest subiect. Mai ales că am observat un mai mare interes în zona media pentru acest topic, în special TV și radio. 


R: Da, mai avem niște lucruri de pus la punct și după ne vom concentra și noi mai mult pe partea de marketing, pentru a afla cât mai multă lume de alternativele fără plastic. 


M: Până atunci, pregătim o surpriză pentru cei care ne urmăresc, să nu uităm de asta. Fiți cu ochii pe noi!


Sper că ți-a făcut plăcere să citești această discuție și că te-a inspirat să începi, cu pași mici, o schimbare în comportamentul tău. La Terrawell poți găsi alternative fără plastic pentru multe din obiectele/produsele de uz casnic, cum ar fi săpun, detergent pentru rufe și vase, dezinfectant, șampon, gel de duș, pastă de dinți, creme, deodorante și multe altele. În plus, sunt din ingrediente naturale, netestate pe animale și fără ulei de palmier. Și dacă crezi că informațiile din articol ar mai ajuta pe cineva, share it! ^^


P.S. Nu uitați că magazinul este pet-friendly. Noi ne-am întâlnit cu Arta când am fost ultima dată acolo <3

© Iulia-Paula Dezmirean, www.iuliadezmirean.com

Loved this? Spread the word


About the Author

Mădălina Bejinariu este președintele și fondatorul EcoMind. Iubirea pentru animale și natură și fascinația față de psihologie au fost la baza deciziei de a pune bazele acestui ONG. Militează împotriva cruzimii față de animale și pentru reducerea stigmei asociată cu tulburările mintale. Îi place să petreacă timp în natură și să fotografieze frumusețea și diversitatea acesteia.

Madalina Bejinariu

Related posts

Care sunt principiile unui stil de viață prietenos cu mediul?

Read More
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

abonează-te la newsletter

Lasă-ți adresa de email mai jos

>