De ce să nu cumperi ghiocei anul acesta

Posted in Natura on 27 February 2022 by Madalina Bejinariu , 0 Comments

Ghiocelul este specie protejată prin lege

În România există trei specii de ghiocei: 

  • Galanthus nivalis, cel mai răspândit și protejat, 

  • Galanthus plicatus, ghiocelul cu frunze îndoite, care crește numai în judeţul Tulcea, și 

  • Galanthus elwesii, care apare sporadic în sud-est.

Aici puteți observa diferențele dintre ele, după cum explică Ierburi Uitate.  


Galanthus nivalis este protejat prin lege (Ordonanța de Urgență 57/2007), iar comerțul internațional este interzis prin Convenția de la Washington (CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - puteți citi textul convenției aici).


Însă, aceste legi nu prea sunt aplicate la noi. Cei care vând ghiocei ar trebui să aibă un aviz de mediu la ei, care să demonstreze că ghioceii provin dintr-o cultură ecologică. 

Ghiocelul este o specie pe cale de dispariție în multe țări din Europa, cum ar fi Ucraina. Lista roșie a speciilor periclitate a IUCN (International Union for Conservation of Nature) arată că este aproape amenințat cu dispariția, iar în unele țări este vulnerabil sau chiar pe cale de dispariție. 


De ce este recomandat să evităm cumpărarea ghioceilor și mai degrabă să îi admirăm în natură, fără însă a-i rupe? Fenesi Annamária, biolog, a răspuns la această întrebare pentru DOR (Decât o revistă). Redau integral răspunsul ei:

Fenesi Annamária

-biolog-

Dacă rupem tulpina cu floare, planta nu mai produce semințe. Fără semințe, nu se mai reproduce. Mai mult, planta mutilată ar putea rămâne cu mai puțini nutrienți în bulb și, astfel, cu mai puține șanse de supraviețuire la anul. Imaginează-ți că facem asta cu hectare întregi, anual – asta e problema culesului excesiv. 

Însă ce putem face noi pentru a proteja această specie? 

În primul rând, ideal ar fi să îi admirăm în natură, în mediul lor natural. În pădurea Babadag din Tulcea este cea mai mare rezervație de ghiocei din România, inclusă în situl Natura 2000, un loc minunat unde îi poți admira în mediul lor natural. Aici ai ocazia să-l vezi pe Galanthus plicatus, ghiocelul cu frunze îndoite, care crește numai în judeţul Tulcea. 

Dacă totuși alegi să cumperi ghiocei, cel mai bine ar fi să ceri avizul de mediu înainte de a face asta. Fiecare vânzător trebuie să îl aibă, iar dacă acesta lipsește, cel mai probabil ghioceii au fost obținuți ilegal. 

Nu doar culesul excesiv afectează această specie, ci și schimbările climatice. În același timp, unii oameni culeg ghioceii pentru a-i pune spre vânzare, în timp ce alții îi doresc pentru proprietățile lor. Galantamina, substanța activă din ghiocel, este folosită în industria farmaceutică, în preparate și medicamente (de exemplu, pentru Alzheimer). Acum ea este sintetizată, însă în trecut aceasta era extrasă din ghiocei. 

Loved this? Spread the word


About the Author

Mădălina Bejinariu este președintele și fondatorul EcoMind. Iubirea pentru animale și natură și fascinația față de psihologie au fost la baza deciziei de a pune bazele acestui ONG. Militează împotriva cruzimii față de animale și pentru reducerea stigmei asociată cu tulburările mintale. Îi place să petreacă timp în natură și să fotografieze frumusețea și diversitatea acesteia.

Madalina Bejinariu

Related posts

Cum ne-am petrecut Ziua Mondială a Mediului?

Read More
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

abonează-te la newsletter

Lasă-ți adresa de email mai jos

>