Cum ne-am petrecut Ziua Mondială a Mediului?

Posted in General, Natura on 15 June 2021 by Madalina Bejinariu , 0 Comments

Sursă foto: Timea Izsak (Parcul Natural Apuseni)

Sâmbătă, pe 5 iunie, ne-am trezit dis-de-dimineață pentru a fi prezenți la acțiunea de igienizare a Lacului Beliș, una dintre bijuteriile Munților Apuseni. Alături de 120 voluntari și organizatori de la Parcul Natural Apuseni și Clubul Alpin Român - Filiala Cluj am strâns aproximativ 3500 de saci de deșeuri, unele vechi de zeci de ani. 


De ce tocmai Lacul Beliș? Fotografiile vorbesc de la sine. Aceasta este prima acțiune de igienizare organizată în această zonă în ultimii 40 de ani și dorim să îi felicităm pe această cale pe organizatori, care au organizat un eveniment de succes, dovadă și fotografiile before and after. 


Sursă foto: Mădălina Bejinariu (EcoMind)

Sursă foto: Timea Izsak (Parcul Natural Apuseni)

Am fost împărțiți în două mari grupe: echipe care vor fi active pe uscat și echipe care vor fi active pe apă, dar și sub apă. O parte dintre noi am fost în echipele de pe uscat, unde am curățat un mal al lacului, dar și parcările de lângă pădure.


Am început la ora 9.00 dimineața plini de motivație și energie, dorind să strângem cât mai multe deșeuri și să redăm frumusețea locului. Însă ce am găsit a fost mai presus de ce ne așteptam. Tone de deșeuri, atât deșeuri provenite din construcții, cât și de la săteni și turiști. Saci cu scutece îngropați, ambalaje de la cornuri, chipsuri, cauciucuri, păpuși, papuci și nelipsitele pet-uri și doze. Iar pe malul lacului, peisajul a fost dezolant și, recunosc, ne-a tăiat puțin din motivație și energie. Oriunde te uitai era plin de pet-uri, probabil aduse de apă. Dar și de cutiuțe cu momeli rămase de la pescari, mai numeroase decât pietrele din lac. 


Sursă foto: Diana Danciu (voluntar)

Sursă foto: Mădălina Bejinariu (EcoMind)


Însă, evenimentul de igienizare s-a desfășurat în forță și pe apă. Cu ajutorul caiacelor/canoelor, voluntarii au colectat sute de saci de pet-uri din unul dintre golfurile Lacului Beliș. Și aici voluntarii au avut foarte mult de muncă.


Sursă foto: Timea Izsak (Parcul Natural Apuseni)

 Sacii cu deșeuri au fost colectați și transportați de bărci spre un punct comun de colectare. Timp de 8 ore, toate echipele au muncit cot la cot pentru a reda, măcar parțial, frumusețea locului. Iar duminică, după o sâmbătă seară petrecută în tabără, voluntarii au luat-o de la capăt. 


Sursă foto: Timea Izsak (Parcul Natural Apuseni)

Ne bucurăm că am putut participa la una dintre cele mai ample acțiuni de igienizare a Lacului Beliș și promitem că anul viitor ne vom întoarce la următoarea ediție a acestui eveniment pentru a termina ce am început. Până atunci, ne dorim ca imaginile (care sunt destul de grăitoare) vor trage semnalul de alarmă necesar. Iar adoptarea unor comportamente sustenabile față de natură sunt imperios necesare. De ce? Pentru că natura este casa noastră, a tuturor

Sursă foto: Timea Izsak (Parcul Natural Apuseni)

Relatarea completă o găsiți pe blogul CAR.

Mai multe fotografii de la eveniment puteți viziona aici.


Iar weekendul 3-4 iulie este deja rezervat pentru o nouă acțiune de igienizare alături de Parcul Natural Apuseni. Fiți pe fază pentru că în curând vor fi făcute publice mai multe detalii.

Loved this? Spread the word


About the Author

Mădălina Bejinariu este președintele și fondatorul EcoMind. Iubirea pentru animale și natură și fascinația față de psihologie au fost la baza deciziei de a pune bazele acestui ONG. Militează împotriva cruzimii față de animale și pentru reducerea stigmei asociată cu tulburările mintale. Îi place să petreacă timp în natură și să fotografieze frumusețea și diversitatea acesteia.

Madalina Bejinariu

Related posts

De ce să nu cumperi ghiocei anul acesta

Read More

Post-Holiday Blues

Read More

Gazdă sau musafir de sezon?

Read More

Animalele nu sunt cadouri

Read More
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

abonează-te la newsletter

Lasă-ți adresa de email mai jos

>