Care sunt principiile unui stil de viață prietenos cu mediul?

Posted in Sustenabilitate on 12 August 2021 by Madalina Bejinariu , 0 Comments

Să fii mai aproape de natură, să adopți obiceiuri sustenabile și prietenoase cu mediul înconjurător, să protejezi natura și să îți modifici comportamentele pentru a-ți reduce amprenta de carbon sunt doar câteva dintre acțiunile care descriu ultimii ani. Poluarea cu plastic, schimbările climatice și încălzirea globală sunt toate cauzate de comportamentele iresponsabile pe care mulți oameni le au. 


Din fericire, a deveni mai conștient de impactul deciziilor fiecăruia dintre noi este o abordare care devine din în ce mai populară , iar mulți oameni au ales să se îndrepte spre un stil de viață mai sănătos.

 Sunt multe obiceiuri pe care ni le putem schimba, atât obiceiuri culinare, cât și de lifestyle. Iar unul dintre lucrurile cu care putem începe e să devenim conștienți de principiile unui stil de viață #ecofriendly, și, cu pași mici, să punem în practică câteva obiceiuri care vor contribui la reducerea amprentei de carbon a fiecăruia, dar și a poluării care sufocă apele, pădurile, și întreaga natură. 

Astfel, în acest articol voi detalia care sunt principiile unui stil de viață prietenos cu mediul și de ce este important ca reciclarea să fie ultimul lucru la care ne gândim. 

Strategia celor 5R

Cei 5R reprezintă o strategie care poate fi pusă în practică pentru a reduce generarea de deșeuri atât de fiecare dintre noi, cât și de companii, corporații, și oricine generează deșeuri din activitățile uzuale. 

Cei 5R sunt reprezentați de principalele acțiuni: Refuză, Redu, Refolosește, Repară și Reciclează. Chiar dacă reciclarea este unul dintre cei 5R despre care se vorbește cel mai mult în media, acesta este ultimul pas în acest ciclu de a reduce generarea de deșeuri. Cele 5 activități pe care le putem face și care stau la baza unui stil de viață prietenos cu mediul sunt organizate la nivel ierarhic, ceea ce înseamnă că acestea pot fi puse în practică într-o anumită ordine (ordine care ne va zice și de ce reciclarea este ultimul pas). 

Refuză

Primul pas este de a refuza să cumperi produse care au un impact negativ asupra mediului.


 Printre deșeurile cele mai comune pe care le-am găsit în acțiunile de ecologizare au fost:

  • paie de plastic, 
  • pahare de plastic de unică folosință pentru cafea, 
  • pungi de plastic pentru transportul cumpărăturilor, 
  • confetti, și 
  • nelipsitul PET. 

Chiar dacă poate fi cel mai provocator dintre toți acești 5 pași, să refuzăm să cumpărăm produse de care nu avem nevoie este unul dintre cei mai importanți pași spre o schimbare.


 Plasticul sufocă în prezent mediul înconjurător, iar să refuzi să mai cumperi fructe și legume ambalate în plastic, PETuri sau pungi de plastic este un început foarte bun pentru o tranziție spre un stil de viață mai prietenos cu mediul. 

Redu

Toate aceste principii sunt strâns interconectate. Pe măsură ce refuzi să cumperi produse sau obiecte care fac rău mediului înconjurător și sunt doar de unică folosință, reduci și cantitatea de deșeuri generată de activitățile tale individuale.


Multe dintre aceste deșeuri doar se adună la gropile de gunoi, iar în cel mai rău caz, acestea ajung în natură sau sunt aruncate în apă și poluează întreg mediul înconjurător.


Este important să fim conștienți de faptul că, chiar dacă intențiile noastre sunt bune (adică aruncăm și sortăm deșeurile), multe dintre acestea sunt foarte greu de reciclat iar România nu dispune momentan de o infrastructură de reciclare atât de complexă. 

Refolosește

De câte ori ai descoperit în casă obiecte/produse pe care nu mai ai de gând să le folosești și te-ai gândit ce să faci cu ele? Ei bine, multă lume decide să le arunce, iar asta este și din cauză că plasticul de unică folosință a normalizat următoarea acțiune: folosirea unui produs o singură dată și apoi aruncarea acestuia la gunoi.


Poluarea cu plastic este una dintre cele mai presante și urgente probleme legate de mediu pe care noi, ca umanitate, trebuie să le rezolvăm. Putem da o nouă viață anumitor tipuri de deșeuri pe care le generăm (PETul de plastic, conserva de metal, sticla etc). Putem alege să le refolosim și în alt scop decât acela pentru care au fost create, pentru a le prelungi viața cât mai mult și a reduce cantitatea de deșeuri care ajunge la gropile de gunoi și în natură.


Refolosind anumite obiecte, aruncăm mai puține.

Repară

Cu toții ne-am confruntat cu situația în care se strică anumite electronice/electrocasnice sau alte obiecte de uz casnic. Însă, primul impuls al multor oameni este să arunce acel obiect și să îl înlocuiască cu unul nou.


Asta nu face decât să încurajeze cultura consumerismului și să crească nivelul de poluare. De cele mai multe ori, disfuncționalitățile care apar sunt reparabile, iar reparația costă (aproape întotdeauna) mai puțin decât un produs nou. Astfel, atunci când se strică un obiect și te gândești să îl arunci, întreabă-te dacă nu cumva îl poți repara. De cele mai multe ori, răspunsul va fi “da”. 

Reciclează

Dacă nu poți refolosi, refuza, reduce sau repara, atunci poți recicla! Multe deșeuri pe care le generăm în activitățile noastre casnice sau de birou pot fi reciclate, iar apoi refolosite. Hârtia este unul dintre cele mai comune deșeuri care pot fi reciclate.


Știai că o tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci de la tăiere? Acești 17 copaci salvați absorb o cantitate de până la 374 kg de dioxid de carbon din aer pe an [1]. Plasticul, aluminiul, metalul, dar și materialele textile pot fi reciclate, proces care ajută la reducerea cantității de deșeuri care ajunge în gropile cu gunoi sau în natură.  


Însă de ce reciclarea ar trebui să fie ultimul pas? [2] Pentru că în acest proces sunt folosite foarte multe resurse, iar de cele mai multe ori costurile de reciclare ale deșeurilor sunt foarte mari. Doar 9% din plastic este reciclat [3], restul ajungând în gropi de gunoi, oceane și natură. Stațiile de reciclare de care România dispune sunt încă prea puține pentru cantitatea de deșeuri pe care noi o generăm. Iar pentru că educația ecologică în România este la început de drum, sortarea deșeurilor este și ea la început de drum. 

Natura este casa noastră, a tuturor. Și pentru a trăi în armonie și balanță cu natura, trebuie să adoptăm comportamente sustenabile și #ecofriendly. Aceste principii sunt doar câteva care ar trebui să stea la baza comportamentelor noastre. Să avem grijă de natură stă în puterea fiecăruia dintre noi. Alege să refuzi, reduci, folosești, repari și reciclezi deșeurile. Și aș mai adăuga ceva: dacă nu mai ai nevoie de anumite obiecte, le poți dona! Ele pot avea o nouă viață în mâna altor oameni. 


P.S. Dacă ai nevoie de idei creative pentru a da o nouă viață obiectelor pe care nu le mai folosești, urmărește-ne campania "Ce pot să fac cu..?" 🙂

Loved this? Spread the word


About the Author

Mădălina Bejinariu este președintele și fondatorul EcoMind. Iubirea pentru animale și natură și fascinația față de psihologie au fost la baza deciziei de a pune bazele acestui ONG. Militează împotriva cruzimii față de animale și pentru reducerea stigmei asociată cu tulburările mintale. Îi place să petreacă timp în natură și să fotografieze frumusețea și diversitatea acesteia.

Madalina Bejinariu

Related posts

Animalele nu sunt cadouri

Read More

5 modele de brăduți de Crăciun eco

Read More

[Interviu] Despre un stil de viață fără plastic – cu Raluca de la Terrawell

Read More

Află, tu ce poți face în luna #iuliefărăplastic?

Read More
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

abonează-te la newsletter

Lasă-ți adresa de email mai jos

>