Animalele nu sunt cadouri

Posted in Animale, Un Crăciun Sustenabil on 22 December 2021 by Madalina Bejinariu , 0 Comments

Animalele nu sunt cadouri

Crăciunul este una dintre cele mai frumoase perioade ale anului. Bunătatea este cea care învăluie încet această perioadă, când oamenii se îndreaptă mai mult spre familie, prieteni, liniște. Iar de lângă mâncare, prăjituri și vin fiert, cadourile nu lipsesc. Reclamele și videourile virale de pe internet creează impresia că a dărui un animăluț de Crăciun (cățel, pisicuță, sau altă specie) este o idee bună. Dar oare este chiar o idee atât de bună? 


Am vorbit cu Ana-Maria Băsceanu, psiholog felin și pet sitter profesionist despre ce presupune să ai un animal de companie, dar și despre ideea de a face cadou de Crăciun unul. 


Înainte de a face o sinteză a discuției noastre, vreau să vă zic câteva cuvinte despre Ana-Maria, pentru că este o persoană foarte dedicată și bine pregătită pe care trebuie să o cunoașteți. Am aflat foarte multe lucruri noi de la ea în doar o oră, însă simt că am fi putut vorbi la infinit despre pisici și căței. 


Despre Ana-Maria

Ana-Maria a terminat Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației în cadrul UBB și a început să participe la diverse evenimente și seminarii cu cățelul ei, Loki. Din 2015, de când Mâț Tomi a intrat în viața ei, curiozitatea și interesul față de pisici au împins-o să afle mai multe despre această specie. În 2020, a absolvit cu calificativ maxim cursul cursul de specializare în comportamentul pisicilor la Compass Education and Training, Scoţia, UK, apoi încă două cursuri organizate de acelaşi centru, unul de psihologie şi comportament felin şi unul de pet sitter profesionist. Iar acum a început un curs de specializare în comportamentul câinilor. 

Ana-Maria a scris și publicat o carte, despre care vă pot zice cu mâna pe inimă că este o mină de aur. Le-o recomand tuturor celor care au o pisică sau mai multe, dar și celor care își doresc o pisicuță. Cartea se numește Ghid de Inițiere în Comportamentul Pisicilor și a fost publicată anul trecut. Puteți să scrieți pe pagina de Facebook a Mâț Tomi și să vorbiți cu Ana-Maria pentru a afla cum puteți intra în posesia ei. Pe Ana-Maria o găsiți și pe https://psihologul-pisicilor.ro/, unde puteți afla mai multe despre ea. Tot aici puteți descoperi o serie de articole care abordează teme precum îmbogățirea comportamentală la pisici, probleme de comportament comune, dar și alegerea litierei potrivite pentru pisici și multe altele. 

Dacă și tu te-ai gândit că un animăluț ar fi un cadou bun de Crăciun, aici sunt câteva idei pe care să le iei în considerare înainte de a face asta

 • Animalele de companie nu sunt cadouri - a avea grijă de un animal de companie, fie el cățel, pisică, sau altă specie, presupune timp, efort, dedicație, și desigur, și bani. Rata de abandon a animalelor crește semnificativ în zilele de după Crăciun și Anul Nou, când mulți oameni își dau seama că nu dispun de resursele necesare pentru a avea grijă de un animăluț. Multe adăposturi din Germania și SUA au interzis adopțiile în lunile Decembrie și Ianuarie tocmai din acest motiv. 

 • Putem oferi drept cadou un animal de companie doar dacă persoana respectivă şi-a manifestat interesul pentru a-l deţine şi dacă are capacitatea să ȋl îngrijească ȋntr-un mod responsabil.

 • Părinţii trebuie să ştie că nu pot lăsa responsabilitatea ȋngrijirii unui animal de companie pe seama copiilor, ci ei vor trebui să se ocupe cu plimbarea, hrănirea şi vizitele la veterinar, ajutaţi de copii.

Înainte de a adopta un animal, este esențial să răspundeți la câteva întrebări care vă vor ajuta să evaluați cât de potrivită este adopția unui animăluț în acest moment pentru voi 

 • Avem posibilitatea financiară? (vaccinuri, deparazitări, hrană de calitate, nisip, tratamente, sterilizare etc)
 • Avem timp pentru animal? Dacă stăm 10 ore la birou atunci mai bine nu adoptăm.
 • Avem spaţiu suficient?
 • Avem probleme de sănătate care se pot agrava? De exemplu, alergie la animale.
 • Avem alte animale ȋn casă? Noul animal trebuie introdus corespunzător pentru a creşte şansele să se înțeleagă cu animalele rezidente.
 • Avem cu cine lăsa animalul când plecăm ȋn concediu?
 • Ce facem cu animalul când vom avea un copil? (animalul trebuie pregătit pentru venirea unui copil; trebuie învățat cu mirosuri, sunete, obiecte noi în casă)

Este foarte important de reținut că un cățel/pisică trăiește 10-15 ani, nu este doar pentru sărbători. 


De asemenea, este recomandat să vă informați la medicul veterinar despre ce ȋnsemnă ȋngrijirea animalelor, despre posibilele boli la care sunt predispuse unele rase etc; puteți vorbi și cu un instructor canin sau alt specialist ȋn comportamentul canin sau felin care poate oferi informaţii avizate şi care poate ajuta viitorul proprietar să aleagă cel mai potrivit animal pentru familia şi stilul lui de viaţă.


Am și două recomandări pentru voi:

 • Prima, desigur, este Ana-Maria care este specialist în comportamentul felin. O puteți contacta pe Ana-Maria aici și aici
 • A doua este Iulia Lazăr de la Pet Joy Sports, o școală de dresaj care are ca obiectiv îmbunătățirea relațiilor dintre oameni și câini, folosind doar metode pozitive de dresaj. Pe Iulia o găsiți aici sau aici

Un lucru foarte interesant pe care l-am aflat de la Ana-Maria este că adopția unui cățel/pisică nu este recomandată de sărbători, chiar dacă intenția de a-l deține este una foarte serioasă. Ne petrecem sărbătorile alături de familie și prieteni, iar atmosfera în casă este una foarte haotică pentru un pui de pisică sau cățel. Este multă gălăgie, stres, agitație care nu ajută la integrarea animalului în familie. În loc de asta se poate oferi drept cadou un kit de ȋngrijire pentru viitorul animal: litieră, jucării, culcuş, zgardă şi lesă, mâncare. Adopţia propriu-zisă ar fi mai ok să fie lăsată până după sărbători. 


Am și trei recomandări de cărți pentru kitul de îngrijire pentru viitorul animal:

 • Cum vorbesc pisicile de Dr. Gary Weitzman
 • Cum vorbesc câinii de Aline Alexander Newman și Dr. Gary Weitzman
 • Ghid de Inițiere în Comportamentul Pisicilor de Ana-Maria Băsceanu (puteți vorbi cu Ana-Maria pe Facebook pentru comanda ghidului)


Eu vă încurajez să adoptați, nu să cumpărați un animal. Sunt multe asociații care salvează animalele abandonate și încearcă să le găsească familii iubitoare. Las mai jos o scurtă listă. Vă invit să completați lista cu sugestii de asociații/centre de adopție. 

Puteți alege si sa le susțineți activitatea printr-o donație 🙂 Numai bine au și animăluțele din adăpost ce mânca de Crăciun. Dacă sunteți deschiși spre donații, vă recomand și Bear Again - un orfelinat pentru urși. Este singurul centru de reabilitare a urșilor orfani din Europa. De câțiva ani donez lunar către ei și primesc periodic update-uri pe mail si videouri cu ursuleți adorabili. Acum au ajuns la un număr de 150 de urși orfani reabilitați și eliberați în sălbăticie. 

Loved this? Spread the word


About the Author

Mădălina Bejinariu este președintele și fondatorul EcoMind. Iubirea pentru animale și natură și fascinația față de psihologie au fost la baza deciziei de a pune bazele acestui ONG. Militează împotriva cruzimii față de animale și pentru reducerea stigmei asociată cu tulburările mintale. Îi place să petreacă timp în natură și să fotografieze frumusețea și diversitatea acesteia.

Madalina Bejinariu

Related posts

5 modele de brăduți de Crăciun eco

Read More
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

abonează-te la newsletter

Lasă-ți adresa de email mai jos

>